Blog
Expo Sweet 2013
Mimo, że było to już kilka lat temu, to nadal wracam w pamięci do tego wydarzenia. Co to były za emocje 🙂 Wielki stres […]
20 kwietnia 2017 / Zobacz
Cukiernikiem być? Czemu nie :)
Co prawda gimnazja niedługo zginą, ale i tak kiedyś trzeba będzie wybrać sobie zawód 🙂
20 kwietnia 2017 / Zobacz
Mus czekoladowy
Najłatwiejsza wersja i najszybsza Porcja na tort o średnicy 20 – 22 cm 500 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru 4 tabliczki gorzkiej czekolady Śmietanę ubijamy z […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Styl angielski – co to w ogóle jest?
Tort w stylu angielskim-lukier-masa cukrowa Są to nieodłączne pojęcia charakteryzujące, tę jeszcze cały czas odkrywaną w Polsce, metodę dekorowania tortów. Anglicy, którzy od wieków zajmują […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Styl angielski – podstawowe pojęcia
Każdy, kto w naszym kraju zaczyna swoją przygodę z dekorowaniem tortów w stylu angielskim może napotkać pewne trudności związane z rozpoznaniem materiałów do […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Lukier – plastyczna masa cukrowa
Wszystkie gotowe lukry są już dostępne w Polsce! Dla kogoś, kto nie zajmuje się masową produkcją tortów mogą one okazać się jednak dość drogie, […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Krem owocowy
Niedawno potrzebowałam do tortu przepis na krem truskawkowy. Najlepiej jakby był sprawdzony i pyszny Dzięki uprzejmości koleżanek tortomianiaczek udało mi się zdobyć taki oto […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Krem maślany
To NIE jest krem do przełożenia tortu, a jedynie do obsmarowania wierzchu pod lukier. 1 kostka miękkiego masła 1 łyżka mleka lub ciepłej wody ok. 1 […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Biszkopt kolorowy
Przygotowaną masę na biszkopt przekładamy do tylu miseczek ile ma być kolorów. Dodajemy barwniki i delikatnie mieszamy uważając, żeby z masy nie uciekło powietrze. Wlewamy […]
26 grudnia 2016 / Zobacz
Ciemny biszkopt
Na tort o średnicy 22 cm, potrzebujemy: 4 jajka 6 łyżek cukru 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao Białka z cukrem miksujemy do uzyskania […]