Blog

Expo Sweet 2013

Mimo, że było to już kilka lat temu, to nadal wracam w pamięci do tego wydarzenia. Co to były za emocje 🙂 Wielki stres […]

20 kwietnia 2017 / Zobacz

Cukiernikiem być? Czemu nie :o)

Co prawda gimnazja niedługo zginą, ale i tak kiedyś trzeba będzie wybrać sobie zawód 🙂

20 kwietnia 2017 / Zobacz

Mus czekoladowy

Najłatwiejsza wersja i najszybsza Porcja na tort o średnicy 20 – 22 cm 500 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru 4 tabliczki gorzkiej czekolady Śmietanę ubijamy z […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Styl angielski – co to w ogóle jest?

Tort w stylu angielskim-lukier-masa cukrowa   Są to nieodłączne pojęcia charakteryzujące, tę jeszcze cały czas odkrywaną w Polsce, metodę dekorowania tortów. Anglicy, którzy od wieków zajmują […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Styl angielski – podstawowe pojęcia

Każdy, kto w naszym kraju zaczyna swoją przygodę z dekorowaniem tortów w stylu angielskim może napotkać pewne trudności związane z rozpoznaniem materiałów do […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Lukier – plastyczna masa cukrowa

Wszystkie gotowe lukry są już dostępne w Polsce! Dla kogoś, kto nie zajmuje się masową produkcją tortów mogą one okazać się jednak dość drogie, […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Krem owocowy

Niedawno potrzebowałam do tortu przepis na krem truskawkowy. Najlepiej jakby był sprawdzony i pyszny Dzięki uprzejmości koleżanek tortomianiaczek udało mi się zdobyć taki oto […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Krem maślany

To NIE jest krem do przełożenia tortu, a jedynie do obsmarowania wierzchu pod lukier. 1 kostka miękkiego masła 1 łyżka mleka lub ciepłej wody ok. 1 […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Biszkopt kolorowy

Przygotowaną masę na biszkopt przekładamy do tylu miseczek ile ma być kolorów. Dodajemy barwniki i delikatnie mieszamy uważając, żeby z masy nie uciekło powietrze. Wlewamy […]

26 grudnia 2016 / Zobacz

Ciemny biszkopt

Na tort o średnicy 22 cm, potrzebujemy: 4 jajka 6 łyżek cukru 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao Białka z cukrem miksujemy do uzyskania […]

26 grudnia 2016 / Zobacz