Tort w stylu angielskim – lukier – masa cukrowa
Są to nieodłączne pojęcia charakteryzujące, tę jeszcze cały czas odkrywaną w Polsce, metodę dekorowania tortów.
Anglicy, którzy od wieków zajmują się tego typu ozdobami są na pewno niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie, dlatego u nas styl ten nazywa się angielskim.
Dekorowanie polega na użyciu odpowiedniego plastycznego lukru i/lub marcepanu w celu “ubrania” tortu.
Swoim wyglądem przypomina modelinę z tą jednak różnicą, że jest do zjedzenia
Jeżeli chodzi o to, co można z niego zrobić widać na moich tortach
Tu może kogoś zaskoczę, ale tortem w stylu angielskim nie musi być tort w dosłownym znaczeniu.
W Polsce ogólnie pojmowanym tortem jest nasączony ponczem biszkopt, przełożony bitą śmietaną lub innymi kremami, czasami z owocami lub innymi dodatkami.
Anglicy robią często fruit cake, czyli ciasto z dużą ilością owoców, często kandyzowanych, coś w rodzaju naszego keksu. A torty są z grubych biszkoptów przełożonych cienką warstwą kremu.
Przygotowując tort w stylu angielskim nie trzeba koniecznie robić tortu, jeżeli ktoś takiego nie lubi.
Można przygotować każde ulubione ciasto. Pyszny sernik, murzynek lub piaskowa babka za sprawą lukru może zmienić swoje oblicze w coś nietuzinkowego i zaskakującego.
Jeżeli ktoś nie lubi lukru (jak mój mąż) to nie musi obkładać nim całego ciasta, wystarczy jakiś mały akcent (kwiatki, motylki lub inne dekoracje).