Niedawno potrzebowałam do tortu przepis na krem truskawkowy.
Najlepiej jakby był sprawdzony i pyszny
Dzięki uprzejmości koleżanek tortomianiaczek udało mi się zdobyć taki oto przepis:
Porcja odpowiednia na tort o średnicy 18-20 cm
1/2 kg mrożonych owoców (np. truskawki, maliny, owoce leśne)
1 galaretka o smaku owoców, których użyjemy do kremu
1 szklanka śmietany
Owoce rozmrozić i razem z sokiem zmiksować, włożyć do garnka i zagotować.
Kiedy owoce zagotują się, rozpuszczamy w nich galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy na sztywno śmietanę i powoli dodajemy do niej dobrze schłodzone, tężejące owoce.
Jeżeli w tym momencie nasza masa nie będzie jeszcze sztywna, to należy włożyć ja na chwilę do lodówki.
Smacznego