Wielokrotnie zaczynając tort zastanawiałam się z ilu jajek przygotować biszkopt na konkretną formę? Poprzez wiele prób, które obfitowały w nieliczne porażki wreszcie wiem ile jajek użyć, żeby nie trzeba było dorabiać kolejnej porcji masy biszkoptowej
Poniższe zestawienie oparte jest wyłącznie na moim doświadczeniu.
Ilość jajek uzależniona jest również od ich wielkości, i tak :
Rozmiar tortownicy ——— ilość dużych (L, XL) jajek*
okrągłe: 16 3 18 4 20, 22 5 24 6 26 7 28 8 30 10
prostokątne (mierzone po dnie): 18 x 24 5 21,5 x 25,5 6 21 x 33 9 24 x 32 10
kwadratowe (mierzone po dnie): 19 x 19 4 20 x 20 5 21 x 21 5 25 x 25 7
* w przypadku użycia mniejszych jajek (M), użyj o 1 jajko więcej