Biszkopt – ilość jajek, a wielkość tortownicy

Opublikowano - 3 października 2016 / Autor - kasia / Kategoria - Biszkopt, Ilość jajek na tortownice

Wielokrotnie zaczynając tort zastanawiałam się z ilu jajek przygotować biszkopt na konkretną formę? Poprzez wiele prób, które obfitowały w nieliczne porażki wreszcie wiem ile jajek użyć, żeby nie trzeba było dorabiać kolejnej porcji masy biszkoptowej ;)

Poniższe zestawienie oparte jest wyłącznie na moim doświadczeniu.
Ilość jajek uzależniona jest również od ich wielkości, i tak :

Rozmiar tortownicy ——— ilość dużych (L, XL) jajek*

okrągłe:
 16                       3
 18                       3
 20, 22                4
 24                       5
 26                       6
 28                       8
 30                       10
prostokątne (mierzone po dnie):
 18 x 24                  4
 21,5 x 25,5            5
 21 x 33                  8
 24 x 32                  8
kwadratowe (mierzone po dnie):
 19 x 19                  3
 20 x 20                4
 21 x 21                  4
 25 x 25                  7

* w przypadku użycia mniejszych jajek (M), użyj o 1 jajko więcej

Tagi: , , ,