Biszkopt proporcje - ilość jajek, wielkość tortownicy

Wielokrotnie zaczynając tort zastanawiałam się z ilu jajek przygotować biszkopt na konkretną formę? Poprzez wiele prób, które obfitowały w nieliczne porażki wreszcie wiem ile jajek użyć, żeby nie trzeba było dorabiać kolejnej porcji masy biszkoptowej ;)

Poniższe zestawienie oparte jest wyłącznie na moim doświadczeniu.
Ilość jajek uzależniona jest również od ich wielkości, i tak :

Rozmiar tortownicy ——— ilość dużych (L, XL) jajek*

okrągłe:
 16                       3
 18                       4
 20, 22                   5
 24                       6
 26                       7
 28                       8
 30                       10
prostokątne (mierzone po dnie):
 18 x 24                  5
 21,5 x 25,5              6
 21 x 33                  9
 24 x 32                  10
kwadratowe (mierzone po dnie):
 19 x 19                  4
 20 x 20                  5
 21 x 21                  5
 25 x 25                  7

* w przypadku użycia mniejszych jajek (M), użyj o 1 jajko więcej