Przepis na ciemny biszkopt

Na tort o średnicy 22 cm, potrzebujemy:

6 jaj rozmiar L
9 łyżek cukru
100  g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
50 g kakao

Białka z cukrem miksujemy do uzyskania błyszczącej, sztywnej piany. Kiedy ubija się piana, w oddzielnej misce mieszamy mąki i kakao.
Na niższych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. Kiedy powstanie jednolita masa jajeczna po łyżce, na najniższych obrotach miksera dodajemy mąki z kakaem.

Nagrzewamy piekarnik do 165 st. (termoobieg). Masę biszkoptową wlewamy do formy z uprzednio natłuszczonym TYLKO dnem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. lub dłużej. Zawsze stosujemy test suchego patyczka.

Praktyczne rady:
Z podanego przepisu biszkopt rośnie z niewielką górką, żeby uniknąć takiego nierównego wyrośnięcia po wlaniu masy do tortownicy łyżką odgarniamy ją ze środka formy tak, żeby powstał dołek.

Po upieczeniu biszkopt odstawiamy w formie do ostygnięcia i dopiero potem wyjmujemy go. Ja robię to jednocześnie odwracając biszkopt do góry nogami, uzyskując przez to równą powierzchnię pod ewentualne przyszłe dekoracje.

Przed krojeniem biszkopt najlepiej schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.