Wielokrotnie zaczynając tort zastanawiałam się z ilu jajek przygotować biszkopt na konkretną formę? Poprzez wiele prób, które obfitowały w nieliczne porażki wreszcie wiem ile jajek użyć, żeby nie trzeba było dorabiać kolejnej porcji masy biszkoptowej ![]()
Poniższe zestawienie oparte jest wyłącznie na moim doświadczeniu.
Ilość jajek uzależniona jest również od ich wielkości, i tak :
Rozmiar tortownicy ——— ilość dużych (L, XL) jajek*
okrągłe: 16 3 18 4 20, 22 5 24 6 26 7 28 8 30 10
prostokątne (mierzone po dnie): 18 x 24 5 21,5 x 25,5 6 21 x 33 9 24 x 32 10
kwadratowe (mierzone po dnie): 19 x 19 4 20 x 20 5 21 x 21 5 25 x 25 7
* w przypadku użycia mniejszych jajek (M), użyj o 1 jajko więcej